top of page
MBCT Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi

Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi Programı (MBCT)

Ücret

12.000 TL

Süre

8 Hafta

Eğitim Hakkında

Bilinçli farkındalık temelli ikinci yaklaşım olan Mindfulness – Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi (MBCT), KabatZinn tarafından geliştirilen Mindfulness – Bilinçli Farkındalık Temelli Stres Azaltma (MBSR) programı ile bilişsel-davranışsal terapinin öğelerini bütünleştirir. 10 yıllık araştırma ve klinik uygulamalar sonucunda elde edilen bilgilerle 2002 yılında Siegel, Williams ve Teasdale tarafından MBCT el kitabı oluşturulmuştur. MBCT grup müdahale programlarıdır. MBCT aslında %75’i Mindfulness – Bilinçli Farkındalık Temelli Stres Azaltma Programı(MBSR), %25’i Kognitif Davranışçı Terapilerinden oluşur. MBCT ise Oxford Üniversitesi’ne bağlı ruh sağlığı merkezinde ortaya çıktığı için klinisyenlerden oluşmaktadır.

MBCT haftada 2 saatlik oturumlardan ve 8 hafta sürer. İçinde 6 saat süren bir sessizlik günü vardır. MBCT seanslarında duygu ve düşünceleri onlarla özdeşleşmeden gözlemleyebilme becerileri öğretilir. Ayrıca olumsuz ruh hali ve bu duruma eşlik eden olumsuz düşünceleri değiştirmeye veya onlardan kurtulmaya çalışmadan, ortaya çıkmalarına izin verilir. Bu duygu, düşüncelerin ve onlarla ilgili yargılarımızın fark edilmesi ve gerçeklikten çok zihinsel olaylar olarak algılanması meditasyon uygulamaları ile öğretilir.

MBCT Neden Geliştirildi?

Akut depresyon aşamaları için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Bununla birlikte, üçüncü depresif ataktan sonra %70-80 olan nüks riskini sürdürülebilir bir şekilde azaltmak için etkili yöntemler bulunmamaktadır. WHO “Dünya Sağlık Örgütü” depresyonu salgın boyutuna sahip bir hastalık olarak sınıflandırmıştır. Bu arka plana karşı MBCT programı, psikoterapi araştırmacıları ve bilişsel davranışçı terapistler Prof. Williams, Teasdale ve Segal tarafından Cambridge, Bangor ve Toronto Üniversitelerinde geliştirilmiştir. MBCT, davranışsal terapi unsurları ile birlikte mindfulness’ı çalışarak, insanların depresif döngüden kurtulmalarına ve ruhsal değişimlerle yapıcı bir şekilde başa çıkmalarına yardımcı olmak için önemli bir katkıda bulunur. Böylece otomatik olarak yeni, depresif bir nüksetmeye yol açmazlar.

MBCT Kimlere Yöneliktir?

Program başlangıçta akut olarak depresyona girmemiş, ancak zaten birkaç depresif atak geçirmiş kişilere yöneliktir. Bu arada anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluklar veya bipolar bozukluklar gibi geniş uygulama alanları da vardır. MBSR programı gibi, MBCT de mindfulness egzersizlerinin öğretildiği sekiz adet 2 saatlik oturumlardan oluşur. Bu egzersizler, katılımcıların depresyonu teşvik eden düşünceleri, duyguları ve bedensel hislerinin aktivasyonunu erken aşamada fark etmelerine yardımcı olur. Bu şekilde, depresif belirtiler daha kolay karşılanabilir. Kurs aynı zamanda depresyon (psikoeğitim), temel düşünce ve duygu arasındaki ilişkiyi gösteren ve sürdürülebilir bir nüksetmeyi önleme alıştırmaları hakkında temel bilgiler içerir.

MBCT Nasıl Çalışır?

Bilimsel çalışmalar, bir MBCT eğitimine katılımın başka bir depresif atak için nüks riskini %50’ye kadar azalttığını göstermektedir. Birkaç çalışma, MBCT’nin, antidepresanların idame tedavisi olarak alınmasında benzer bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

Katılım Belgesi Alma Koşulları

​Katılım belgesi almaya hak kazanmak için, 2 oturumdan fazla devamsızlık yapmamak ve sessizlik gününe katılmak gereklidir. Sessizlik gününü tamamladan katılım belgesi alınamaz

Haftalık MBCT Programı

1. Oturum: Farkındalık ve Otomatik Pilot

2. Oturum: Zihnimizde Yaşamak

3. Oturum: Dağılan Zihni Toparlamak

4. Oturum: Hoşa Gitmeyeni/ Aversiyonu Fark Etmek

5. Oturum: İzin Vermek

6. Oturum: Düşünceler Her Zaman Gerçeklik Değildir

7. Oturum: Kendine Bakım Vermenin Yolları

8. Oturum: Yeni Öğrenimleri Sürdürmek ve Geliştirmek

Yaklaşan Eğitimler

Eğitim Takvimi

1. Oturum: 28 Kasım Perşembe 2024-(19.00-21.00)

2. Oturum: 5 Aralık Perşembe 2024-(19.00-21.00)

3. Oturum: 12 Aralık Perşembe 2024-(19.00-21.00)

4. Oturum: 19 Aralık Perşembe 2024-(19.00-21.00)

5. Oturum: 26 Aralık Perşembe 2024-(19.00-21.00)

6. Oturum: 2 Ocak Perşembe 2025-(19.00-21.00)

7. Oturum: 9 Ocak Perşembe 2025-(19.00-21.00)

8. Oturum: 16 Ocak Perşembe 2025-(19.00-21.00)

Sessizlik günü (İnziva)- 22 Aralık Pazar 2024 (11.00-13.00/Mola/14.00-16.00)

 

Ücretlendirme

Erken Kayıt Dönemi (25 Ekim’e Kadar): 11.500 TL + KDV
Normal Kayıt Dönemi(25 Ekim’den Sonra): 12.000 TL + KDV

Yer

Eğitim online olarak ZOOM üzerinden gerçekleşecektir.

Eğitmen

Aşağıdaki formu doldurarak bu eğitime başvurabilirsiniz. Sizinle en yakın zamanda iletişime geçeceğiz ve ardından ön görüşme için arayacağız.

Başvuru Formu

Başvurunuz alındı. Sizinle en kısa zamanda iletişime geçeceğiz.

Kaydol
bottom of page